Thursday, March 15, 2012

Yuksek Lisans Ogrencilerine

Merhaba,

Asigida Fen Bilimlerinden gelen yazinin bir kopyasini goreceksiniz. Lutfen dikkatlice okuyun, ozellikle mezuniyet sartina dikkat edin!

DUYURU:

Bilindiği gibi 6111 Sayılı Kanunun ilgili maddeleri göz önünde bulundurularak hazırlanan “İTÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği” 28 Aralık 2011 tarih ve 28156 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 20.10.2011 tarihli Üniversite Senatosu toplantısında onaylanan “Senato Esasları” da, yönetmeliğin Resmi Gazetede yayımlanmasının akabinde uygulamaya konulmuştur. Söz konusu Yönetmelik ve Esasların dikkatli bir şekilde incelenmemesinden kaynaklanan bazı yanlış anlaşılma ve uygulamalar gözlemlenmiştir. Bu sebepten dolayı, yürürlüğe gören yönetmelik hükümlerine göre değişen veya değişmesi gereken bazı önemli uygulamaların akademik olarak duyurulmasının faydalı olacağı düşünülmüştür.
(Daha detaylı bilgi için lütfen YÖNETMELİK ve SENATO ESASLARI metinlerini inceleyiniz)

1)    Yüksek Lisans ve Doktora Mezuniyet Şartları:
Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin aşağıda belirtilen maddelerinde, bir öğrencinin Yüksek Lisans  ve Doktora eğitiminden mezun olabilmesi için, standart not ortalaması, yeterlik sınavı ve tez savunmasından başarılı bulunmasının dışında da bazı şartlar belirlenmiştir ancak, ilgili yönetmeliğin “Geçici 1. Maddesi”nde de belirtildiği gibi, söz konusu şartlar eğitimine 2011-2012 Eğitim Öğretim yılı Güz yarıyılından ve takip eden yarıyıllardan itibaren başlayan öğrencileri kapsamakta, daha eski öğrenciler için belirtilen şartlar aranmamaktadır.

Yüksek lisans tezi ve sonuçlanması
MADDE 24-(6) Yüksek lisans öğrencilerinin tezle ilgili çalışmaları hakkında ulusal veya uluslararası etkinliklerde en az bir kere sözlü, yazılı veya görsel olarak sunum yapmış olması mezuniyet şartı olarak aranır.”

“Doktora tezinin sonuçlandırılması
MADDE 40 –  (11) Doktora öğreniminde; alanı ile ilgili en az birer adet bilimsel makalesinin ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış veya yayına kabul edilmiş olması ve tezle ilgili çalışmaları hakkında uluslararası etkinliklerde en az bir kere sözlü, yazılı veya görsel olarak sunum yapmış olması doktora mezuniyet şartı olarak aranır. Ulusal makale şartı onuncu fıkrada belirtilen makalenin yayımlanması ile sağlanabilir. Makalenin niteliğine ilişkin hususlar Senato tarafından belirlenir.”


2)    Danışman Atanması:
Yönetmelik gereği, öğrencinin danışmanı en geç, eğitime başladığı birinci yarıyılın sonuna kadar atanmalıdır. Yönetmeliğin aşağıda belirtilen maddesi uyarınca danışmanı henüz atanmamış öğrencinin eğitime başladığı ikinci yarıyıldan itibaren ders kaydı yapılamaz.

“Danışman atanması
MADDE 21 – (2) Tezli yüksek lisans programında her öğrenci en geç birinci yarıyılın bitimine bir ay kala tez konusunu ve danışmanını belirten bir dilekçeyi program yürütme kuruluna sunar. Program yürütme kurulu her öğrenci için bir tez konusu ve danışmanı en geç birinci yarıyılın sonuna kadar ilgili enstitüye iletilmek üzere enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının bilgisine sunar. Danışman atanması, ilgili enstitü yönetim kurulunun onayı ile kesinleşir. Tez çalışmasının niteliğinin gerektirdiği durumlarda ikinci bir danışman eş danışman olarak atanabilir. Danışmanı belirlenmemiş öğrencilerin, ikinci yarıyıldan itibaren ders kayıtları yapılamaz.”



3)    Yüksek Lisans Seminer Dersi:
Senato Esaslarının aşağıda belirtilen ilgili maddesi gereği, yüksek lisans öğrencileri seminer dersine en erken öğrenimlerinin ikinci yarıyılında kayıt olabileceklerdir.

“Yüksek Lisans Seminer Dersi
Madde 30- Öğrenciler seminer dersine en erken, öğrenimlerinin ikinci yarıyılında kayıt yaptırabilirler.”



4)    Mavi ve Siyah Cilt Tez Teslimleri:
Yürürlükten kalkan yönetmeliğe göre öğrencilerin savunma sınavından başarılı bulunduktan sonra tezlerini bir ay içerisinde Enstitüye teslim etmeleri gerekmekte iken yeni yönetmeliğin aşağıda belirtilen maddeleri uyarınca mavi ve siyah ciltli tez teslimlerindeki süre sınırlaması kaldırılmıştır. Ancak öğrencilerin mezuniyet işlemlerine mavi ve siyah ciltli tez tesliminden sonra başlanmaktadır.

“Yüksek lisans diploması
MADDE 25 – (1) Tez sınavında başarılı olan ve diğer koşulları sağlayan öğrenci, gerekli düzeltmeleri de tamamladıktan sonra Senatonun belirlediği tez yazım kılavuzuna göre yazılmış ve ciltlenmiş bir kopya yüksek lisans tezini ve tezin iki elektronik kopyasını tez danışmanının kabul yazısıyla birlikte ilgili enstitüye teslim eder. Öğrencinin mezuniyetine karar verilmesi için, yüksek lisans tezinin bu fıkra hükümlerinde belirtilen şekilde teslim edilmesi gerekir.”

“Doktora diploması
MADDE 41 – (1) Tez sınavında başarılı olan ve diğer koşulları sağlayan öğrenci gerekli düzeltmeleri de tamamladıktan sonra, Senato tarafından belirlenen tez yazım kılavuzuna göre yazılmış ve ciltlenmiş bir kopya doktora tezini ve tezin iki elektronik kopyasını tez danışmanının kabul yazısıyla birlikte ilgili enstitüye teslim eder. Öğrencinin mezuniyetine karar verilmesi için, doktora tezinin bu fıkra hükümlerinde belirtilen şekilde teslim edilmesi gerekir.”



5)    Doktora Yeterlik Sınavından Başarısız Olan Öğrencinin Ders Alması:
Doktora yeterlik sınavından iki kere başarısız bulunan öğrencinin eski yönetmelik hükümlerine göre ilişiği kesiliyorken, yeni yönetmeliğin aşağıda belirtilen maddesi uyarınca tekrar yeterlik sınavına girebilmesi için en az 9 kredi ders alması gerekmektedir.

“Yeterlik sınavı
MADDE 36 – (4) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Yeterlik sınavında iki kez başarısız olan öğrenci, danışman önerisi, program yürütme kurulu ve enstitü anabilim dalı başkanının uygun görüşü ile enstitü yönetim kurulu tarafından önerilen 9 kredilik dersi ağırlıklı genel not ortalaması en az 3.00 olacak şekilde tamamlar ve iki yeterlik sınav hakkı daha kazanır. Bu süreç sonunda yeniden başarısız olan öğrenci için aynı uygulama devam eder.”



6)    Başarısız Olan Öğrencinin Danışman ve/veya Tez Konusunun Değiştirilmesi:
Yüksek Lisans tez savunma sınavına girip düzeltme alan ancak süresi içinde tezini tekrar teslim etmeyen, Yüksek Lisans-Doktora tez savunma sınavında başarısız bulunan, tez ilerleme rapor sunumundan aralıklı olarak 3 – üst üste 2 kez başarısız bulunan öğrencinin danışmanı ve/veya tez konusu değiştirilir.

“Yüksek lisans tezi ve sonuçlanması
MADDE 24 – (5) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenciye en fazla üç ay süre verilir. Üç aylık süre sonunda tezinde gerekli düzeltmeleri yapamayan öğrenciye mazeretinin enstitü yönetim kurulunda kabul edilmesi durumunda en fazla iki ay daha ek süre verilebilir. Öğrenci bu süre sonunda danışmanının onayıyla enstitüye teslim ettiği düzeltilmiş tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sınavlarında tezi reddedilen veya düzeltme süresi sonunda düzeltilmiş tezini enstitüye teslim etmeyen öğrencinin, program yürütme kurulunun önerisi, enstitü anabilim/anasanat dalının onayı ve enstitü yönetim kurulu kararı ile tez danışmanı ve tez konusu değiştirilir.”

“Birinci öğretim tezsiz yüksek lisans programı, ders yükleri ve süre
MADDE 28 – (2) Öğrencinin birinci ve ikinci yarıyılların her birinde en az 9 kredilik ders alması zorunludur. Dönem projesi dersi kredisiz olup, program yürütme kurulunun belirlediği ölçütlere göre başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda proje raporunu teslim etmek zorundadır. Projesi reddedilen öğrencinin, program yürütme kurulunun önerisi, enstitü anabilim/anasanat dalının onayı ve enstitü yönetim kurulu kararı ile danışmanı değiştirilir.”

“Doktora tezinin izlenmesi
MADDE 39 – (1) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, enstitü müdürlüğünün çağrısı ile yılda iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az yirmi gün önce komite üyelerine ve enstitü müdürlüğüne tez çalışmasının gelişmesi ile ilgili yazılı bir rapor sunar ve bu raporu tez izleme komitesi toplantılarında savunur. Bu raporda tez konusu ile ilgili yaptığı çalışmaları ve yapacağı çalışma planını belirtir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir ve bir tutanakla program yürütme kurulu aracılığı ile enstitü müdürlüğüne bildirilir. Tez izleme komitesi tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin, enstitü anabilim/anasanat dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile tez konusu değiştirilir ve istenmesi halinde tez danışmanı da değiştirilebilir ve bu Yönetmeliğin 37 nci maddesinin birinci fıkrası hükümleri uygulanır.”

“Doktora tezinin sonuçlandırılması
MADDE 40 – (9) Jüri tarafından program yürütme kuruluna iletilen ortak rapor ve tutanak, program koordinatörü ve anabilim dalı başkanlığının onayıyla tez sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye bildirilir. Tezi reddedilen öğrencinin program yürütme kurulunun önerisi, enstitü anabilim dalının onayı ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile tez danışmanı ve tez konusu değiştirilerek süreç, bu Yönetmeliğin 37 ncimaddesi hükümlerine göre tekrar başlatılır. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak danışmanının onayıyla enstitüye teslim ettiği düzeltilmiş tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin program yürütme kurulunun önerisi, enstitü anabilim dalının onayı ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile tez danışmanı ve tez konusu değiştirilerek süreç, bu Yönetmeliğin 37 nci maddesi hükümlerine göre tekrar başlatılır.”

No comments:

Post a Comment